Верх
____________Головна arrow ПЛЯЖ arrow Туреччина arrow Туреччина і тюльпани
Туреччина і тюльпани

Туреччина і тюльпани, чому тюльпан є символом Туреччини?В черговий раз гуляючи по проспекту і помічаючи проспекти з надписами – «Туреччина запрошує Вас», я задала собі питання – а що ж робить тюльпан на яскравій картинці, що символізує Туреччину, а не Голландію?

Прийшовши додому, відкриваю історію Османської імперії і нарешті розумію, що я – повний невіглас і жертва стереотипів. Що ж, усунувши свої незнання, пропоную і вашій увазі всю правду про походження тюльпану та  причину того, як він з’явився на логотипі турецької республіки.

 

Значення символу

Тюльпан з’явився ще в 11 столітті у Персії, звідки він перекочував у Туреччину, став символом спочатку візантійського, а згодом і османського двору. Вже у 15 столітті нараховували більше 1100 видів тюльпанів. Квітка стала своєрідним брендом султана Османської імперії, з тих пір зображення тюльпана зустрічається на керамічних виробах, дорогоцінностях, картинках, які вивозять на експорт у найкращі будинки європейської еліти. Чому ж власне тюльпан, а не будь-яка інша квітка, став символом султана? Виявляється, тюльпан має і символічне значення: до 1923 року офіційною мовою в Туреччині була «османська» - суміш персидського і арабського і відповідно алфавіт складався з арабських букв. Якщо прочитати слово «тюльпан» на арабській навпаки – отримаємо слово «хиляль», що означає «півмісяць» - основний символ Османської імперії у Туреччині, який зображено і на гербі і на прапорі.

 

Королівське хобі

Трапляється, все прекрасне не любить тісноти і з часом перетинає всі кордони. Так, одним з перших послів при дворі Сулеймана Пишного (чоловіка нашої Роксолани) став посланець Ферндинанда Габсбурга, який, посилаючи свому повелителю звіти про проведену роботу, не забув згадати про деякий «тулипе» - від назви головного убору, який носять турки. Завдяки зусиллям пана посла, цибульки тюльпана потрапила до Європи, де вперше були зафіксовані у ботанічній енциклопедії Страсбурга під назвою «tulipa turkarum» - тюльпан турецький. У скорому часі у Європі почалась «тюльпанова лихоманка» - цибульки тюльпана мріяли купити усі знатні персони – Вольтер, Ришельє. Тюльпаноманія охопила навіть владик – брандербургський курфюрст Вільгельм власноручно вивів 216 видів цієї квітки. При дворі Людовика 18, крім сотні садівників, був відповідальний «майстер тюльпанів», який під наглядом короля вирощував тюльпани і влаштовував у саду «тюльпанові свята».

 

Квітка, яка зводить з розуму

Але справжнє божевілля розпочалось у Голландії – здавалося б спокійна, врівноважена країна. Тут «тюльпанова лихоманка» перейшла усі межі. За 3 тюльпанові цибульки можна було купити 2 будинки, якщо в придане дівчині давали цибульку тюльпана, то вона вважалась дуже багатою і завидною нареченою. За одну квітку люди продавали свої будинки і пивоварні. Так, один голландець, продав значну частину свого майна, купив єдиний екземпляр, за словами продавця, чорного тюльпана, але на свою біду дізнався, що у місті Гарлем існує ще один такий сорт. Проклинаючи все на світі, він поїхав в місто Гарлем, купив другий екземпляр і тут же розтоптав його, вигукуючи: «Тепер мій тюльпан – єдиний у світі»!

Тюльпанами торгували на біржі, як у наші дні – нафтою, за допомогою тюльпану ставали мільйонерами або злидарями…

Так, завдячуючи «рекламній компанії», успішно проведеній султанами Османської імперії і їх найближчим оточенням, квітка тюльпана – символ могутності імперії Османів, стала «найбільш пізнаваним брендом» у всій Європі. Таким чином всі говорили про багатство султана, про розкіш його двору і оточення… В історії Туреччини навіть є період, який історики називають «епоха тюльпанів» («Lale Devri»). Вважають, що власне в цей період Туреччина досягла найвищої вершини свого розвитку і процвітання, стала наддержавою, за допомогою до якої звертались англійські та французькі монархи. І символом престижу Османської імперії був, звичайно ж, тюльпан…

 

Легенда про походження тюльпана.

Персидський принц Фархад до нестями кохав чарівну дівчину Ширин. Заздрісні суперники пустили слух, ніби його кохану убили. Зійшовши з розуму від горя, Фархад помчав на своєму коні у прірву і розбився. На тому місці, де його кров попала на землю, виросли яскраві червоні квіти, віднині символ палкого кохання – тюльпани.

 

за метеріалами журналу "Anatolian express" 

 

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ТУРАГЕНСТВО "CORAL TRAVEL"


корал тревел

ПРЯМИЙ ПРОДАЖ

ПОШУК ТУРУ, актуальні ціни, реальні пропозиції, туристична фірма у Львові, АЛЬТАН, гарячі путівки
Альтан, туристична агенція, найкращі пропозиції кожного дня. Альтан, туристична фірма. АЛЬТАН, ЛЬВІВ.
Telegram
Instagram

Наші партнери

coral travel. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд teztour. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд 

anex. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд turtess. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд  

 Таїланд, Шри Ланка, МЕКСИКА, Мальдіви, КІПР, ОАЕ

pegas. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд TPG. путівки в ГРЕЦІЮ, Кріт, РОДОС, Іспанія зі Львова, ОАЕ, ШРІ ЛАНКА, Тайланд

ЄГИПЕТ ЗІ ЛЬВОВА, ТУРЕЧЧИНА ЗІ ЛЬВОВА, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, ТУРИ В ГРЕЦІЮ, Халкідікі, РОДОС, ЗІ ЛЬВОВА, АЛЬТАН VIP ТУРИ, ГРЕЦІЯ ЕЛІТ КЛАСУ, НАЙКРАЩІ ГОТЕЛІ ГРЕЦІЇ, ГРЕЦІЯ ВІП, АЛЬТАН, АЛЬТАНТУР, ЛЮКС ГОТЕЛІ

ГРЕЦІЯ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ В ГРЕЦІЮ, ПУТІВКИ НА КРІТ, Халкідікі, РОДОС, ЗІ ЛЬВОВА, АЛЬТАН екскурсійні тури по Європі, автобусні тури по Європі, авіа тури по Європі, круїзи

 

 

 

 

АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
Туристична фірма
"Альтан"
Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.  

(067) 3-701-602        (093)525-40-20

(093)0-740-740  (067)373-26-00 viber