Верх
____________Головна arrow ПЛЯЖ arrow Туреччина arrow Кухня чотирьох морів і трьох континентів + смачні рецепти
Кухня чотирьох морів і трьох континентів + смачні рецепти
кухня туреччини. тури в туреччину, Альтан, туристична фірма, Львів
З чого починається країна для справжнього мандрівника?
Безумовно, з місцевої кухні! Національні страви іноді красномовніше від будь-яких слів розкажуть про смаки та вподобання, характер і душу народу. Щедра кухня – щедра й душа, скупа та обмежена – брак фантазії та вміння жити зі смаком.
Одна з найбагатших у світі, турецька кухня є переконливим аргументом на користь цієї тези, адже в ній втілився весь колорит та неординарність турецького характеру.

 

Турецька кухня, без сумніву, – одна із найщедріших у своєму гастрономічному розмаїтті, оскільки об’єднала кулінарні традиції багатьох країн та народів. Це кухня чотирьох морів і трьох континентів, позаяк аж до початку ХХ століття під владою великої Османської імперії перебували неосяжні землі від Північної Африки до Північного Причорномор’я, а географічне розміщення сучасної Туреччини, яка ніби зв’язує Європу та Азію, не могло не позначитися на канонах приготування їжі.
Насправді немає єдиної кулінарної традиції, яку можна назвати одним терміном “Турецька кухня”, натомість є безмежна кількість регіональних і культурних традицій, об’єднаних під одним дахом великої країни.
Сучасна турецька кухня, напрочуд різноманітна й колоритна, не може залишити байдужим нікого, хто хоч раз її скуштував. Серед основних продуктів – безмежне різноманіття м’яса, риби, овочів, фруктів, спецій та злаків. Цікаво, а з чого складається щоденна трапеза сучасного турецького громадянина?
Обов’язковою складовою традиційного турецького столу є мезе – холодні закуски, що передують головній трапезі. Існує безліч їх різновидів, більшість яких готуються з овочів та злаків з додаванням оливкової олії й різних видів сирів і спецій.
Загалом, без овочів не обходиться майже жодна страва турецької кухні. Проте улюбленцем турецьких кухарів є баклажан. Вони твердять, що знають понад тисячу способів його приготування. З рецептом приготування баклажанової ікри пов’язана навіть кумедна історія, що трапилася з дружиною Наполеона ІІІ, імператрицею Євгенією. Вона настільки вподобала собі цю страву, що відправила свого кухаря до султанського двору, щоб той дізнався рецепт її приготування. Однак кашовара з ого вагами та мірами вигнали утришия, бо в Туреччині переконані, що справжній майстер готує не за рецептом, а за натхненням, на смак, на запах та колір.
Ще одна страва, без якої годі уявити щоденне меню турка, – це чорба - турецький суп. Чорба має пюреподібну консистенцію, насичений смак і подається до столу в невеликій глибокій мисочці. До приготованої чорби турки додають сік лимона, тож не дивуйтесь, коли з тарілкою супу вам принесуть скибочку цитрини. Що стосується м’ясних страв, то першу скрипку тут, безумовно, грає баранина. Багато страв готують також із курки та яловичини. Свинину ж, як і в усіх інших мусульманських країнах, турки не споживають. Найпоширенішою традиційною м’ясною стравою, без сумніву, є кебаб, який турки готують ще із сивої давнини. Це шматочки м’яса, насаджені на шампур та обсмажені на грилі. Турки додали до приготування цієї досить поширеної в Азії страви свою родзинку – м’ясо вони маринують у прісному йогурті. До слова, місцевий йогурт відіграє у турецькій кухні приблизно ту ж роль, що й сметана – в українській. Без нього – нікуди. У йогурті маринують м’ясо, його додають до супів, ним заправляють салати й навіть роблять з нього напій – айран, розводячи його водою та додаючи сіль і спеції. Інша традиційна м’ясна страва – кьофте. Ці дуже смачні маленькі м’ясні кульки готують з фаршу із додаванням різноманітних спецій, овочів і злаків. До столу подають печеними, смаженими, вареними або навіть… сирими.
Якщо ви подивитесь на карту, то відразу помітите, що країна з трьох боків омивається морями, а вся її територія пронизана безліччю річок і річечок та прикрашена блакитними очками озер. А де є вода, там є і риба! Особливо щедрі на рибні страви середземноморська та чорноморська турецькі кухні: обидві практикують найприродніший і найздоровіший метод приготування – на грилі. Така риба подається обов’язково з лимоном та свіжою зеленню і традиційно супроводжується стаканчиком раки – місцевого різновиду анісової горілки. Особливо полюбляють турки хамсі (анчоус), який обсмажується в клярі до хрусткості сухариків і є неодмінною стравою в будь-якому з приморських ресторанчиків.
От що вже дійсно не потребує реклами, то це турецькі солодощі. Від розмаїття десертів, халви, рахатів та лукумів очі розбігаються навіть у байдужих до солодкого! У цій країні й досі зберігаються традиції ручного кондитерського промислу. Обов’язкові компоненти східних солодощів – це борошно, фрукти, мед, горіхи, пелюстки троянд і прянощі. Турки полюбляють солодке, тому в кожному домі обов’язково знайдеться щось солоденьке до чаю.

Чай чи кава?
Турецька кава? Це ж одна з візитівок країни!
Цікаво, а самі турки п’ють каву? Неймовірно, але майже не вживають! Сучасні городяни перейшли на еспресо та розчинну каву, яка, до речі, називається тут “нескафе” незалежно від бренду кави. Напій, без якого не уявляє свого дня жоден турок – це турецький чай або “Демлеме чай”, як його тут називають. Ви одразу впізнаєте його по маленьких скляних горнятках, подібних за формою на розквітлий тюльпан. Цей чай з ранку і до пізньої ночі подають на терасах та в спеціальних місцях – “чай бахчесі” (тур. – “чайний сад”), ним пригощають покупців у крамничках, сусідів, а іноді – просто перехожих. Турецький чай – справжня традиція. За день турок може випити необмежену кількість таких горняток. Але попереджаю, для початку спробуйте. По-перше, для декого, хто розбещений різноманітними сортами елітних чаїв з усього світу, цей напій може здатися примітивним. По-друге, після третьої порції такого чаю вам може здатися, що ваше серце от-от вистрибне з грудей. Адже чай дуже міцний, він заварюється за принципом самовара, в маленькому чайнику, який встановлюється зверху на великий.
Таким чином, на парі, на маленькому вогні заварка набирає сили. А ще від нього жовтіють зуби, але це вже коли вживати дуже багато.
Тож смачного вам, або, як кажуть у Туреччині, аfiyet olsun!
 
*****
салат з овочів гриль. кухня туреччини. тури в туреччину, Альтан, туристична фірма, Львів
САЛАТ З ОВОЧІВ-ГРИЛЬ
Вам потрібно:
2 баклажани
3 болгарські перці (бажано різних кольорів)
5 пір’їн зеленої цибулі
10 зубків часнику
1 цукіні
4 столові ложки нерафінованої оливкової олії
2 столові ложки гранатового сиропу (або соку) сіль за смаком

Приготування:
Усі овочі обсмажте на грилі.
Очистіть баклажани від шкірки та вийміть серединки з перців. Наріжте всі овочі великими кубиками.
Додайте оливкової олії та гранатового сиропу, посоліть і перемішайте. Покладіть на декоровану листям
салату або іншої зелені тарілку та подавайте на стіл.
*****
йогурт кебаб з курки, кухня туреччини. тури в туреччину, Альтан, туристична фірма, Львів
ЙОГУРТ КЕБАБ З КУРКИ
Вам потрібно:
900 г курячого філе
3 піде (можна взяти лаваш)
5 столових ложок масла чи маргарину
2 середніх дуже стиглих помідори оливкова олія
2 цибулини
суха м’ята
Соус:
700 г несолодкого йогурту
1 великий помідор
1/2 чайної ложки червоного перцю

Приготування:
Маринуйте нарізане кубиками м’ясо в 300 грамах йогурту, порізаній кільцями цибулі та оливковій олії упродовж кількох годин. Покладіть шматки лаваша на гриль і добре прогрійте з обох боків. Розкладіть їх на тарілки, наріжте великими квадратами й змастіть розтопленим маслом чи маргарином (2 чайних ложки). Насадіть шматки м’яса на шампури, покладіть на гриль на помірний вогонь і обсмажуйте до готовності. Поки кебаб смажиться, очистіть та наріжте скибками помідори, покладіть їх на сковороду і готуйте кілька хвилин на малому вогні. Розподіліть томатний соус по шматочках лаваша, збийте йогурт виделкою і розподіліть рівним шаром зверху соусу. Готові шматки кебаба покладіть на змащений соусом лаваш, посипте перцем та протертою в порох м’ятою і полийте топленим маслом чи маргарином. Нарізані товстими скибками томати та зелений перець обсмажте на грилі поряд з кебабом і покладіть на готову страву.
*****
баклава з волоськими горіхами, кухня туреччини. тури в туреччину, Альтан, туристична фірма, Львів
БАКЛАВА З ВОЛОСЬКИМИ ГОРІХАМИ
Вам потрібно:
Тісто:
500 г борошна
250 г крохмалю (краще кукурудзяного)
220 г розм’якшеного вершкового масла
200 г мелених волоських горіхів
2 яйця
1,5 стакана кип’яченої води
сік половини лимона
Сироп:
400 г цукру
200 г води
половина вичавленого лимона
 
Приготування:
Підготуйте сироп: у каструлю з киплячою водою засипте цукор, покладіть половину вичавленого лимона з цедрою. Кип’ятіть 15 хвилин, дайте  холонути. Замісіть тісто, додавши в борошно яйця, сік, масло і воду. Візьміть шматок тіста розміром з яблуко і розкачайте в тонкий, як папір, пласт, розміром трохи більший за деко. Щоб тісто не рвалося, посипте його крохмалем та, обережно намотавшина качалку, перенесіть на деко і розгорніть. Краї обріжте та викладіть “ковбаскою” по периметру. Посипте товченими горіхами. Зверху покладіть другий шар тіста (робиться так само, як і перший) і посипте горіхами. Коли покладете останній шар, наріжте все це квадратами або ромбами. Поставте в розігріту до 250о С духовку і допікайте до золотистої скоринки на невеликому вогні. Вийнявши страву з духовки, дайте їй 15 хвилин охолонути. Теплу баклаву полийте сиропом і залиште на ніч. Потім зніміть з дека, викладіть на велику тарілку і подавайте до столу, посипавши горіхами та поливши сиропом.

 

Текст: Тіна Лалє
 

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ТУРАГЕНСТВО "CORAL TRAVEL"


корал тревел

ПРЯМИЙ ПРОДАЖ

ПОШУК ТУРУ, актуальні ціни, реальні пропозиції, туристична фірма у Львові, АЛЬТАН, гарячі путівки
Альтан, туристична агенція, найкращі пропозиції кожного дня. Альтан, туристична фірма. АЛЬТАН, ЛЬВІВ.
Telegram
Instagram

Наші партнери

coral travel. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд teztour. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд 

anex. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд turtess. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд  

 Таїланд, Шри Ланка, МЕКСИКА, Мальдіви, КІПР, ОАЕ

pegas. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд TPG. путівки в ГРЕЦІЮ, Кріт, РОДОС, Іспанія зі Львова, ОАЕ, ШРІ ЛАНКА, Тайланд

ЄГИПЕТ ЗІ ЛЬВОВА, ТУРЕЧЧИНА ЗІ ЛЬВОВА, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, ТУРИ В ГРЕЦІЮ, Халкідікі, РОДОС, ЗІ ЛЬВОВА, АЛЬТАН VIP ТУРИ, ГРЕЦІЯ ЕЛІТ КЛАСУ, НАЙКРАЩІ ГОТЕЛІ ГРЕЦІЇ, ГРЕЦІЯ ВІП, АЛЬТАН, АЛЬТАНТУР, ЛЮКС ГОТЕЛІ

ГРЕЦІЯ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ В ГРЕЦІЮ, ПУТІВКИ НА КРІТ, Халкідікі, РОДОС, ЗІ ЛЬВОВА, АЛЬТАН екскурсійні тури по Європі, автобусні тури по Європі, авіа тури по Європі, круїзи

 

 

 

 

АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
Туристична фірма
"Альтан"
Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.  

(067) 3-701-602        (093)525-40-20

(093)0-740-740  (067)373-26-00 viber