Верх
____________Головна
Авіація і туризм під прицілом коронавируса

Китайський коронавірус продовжує крокувати світом, завдаючи нищівного удару по глобальній економіці. Найбільш відчутним він став для авіаційного та туристичного бізнесу, втрати яких в усьому світі обчислюються десятками мільярдів доларів. У скільки українським авіакомпаніям обійдеться «повітряна блокада», і як це відіб'ється на подорожах українців, розбирався УНІАН.Небезпечний коронавірус в світі набирає обертів. Розпочатий в Китаї в кінці грудня минулого року спалах пневмонії, викликаний раніше невідомим типом вірусу, за кілька місяців набула офіційно визнані масштаби пандемії, поширившись далеко за межі Піднебесної і торкнувшись близько сотні країн.

Кількість хворих в світі вже перевищило 125 тисяч чоловік. І якщо займає близько двадцяти відсотків світової економіки Китай пішов на безпрецедентні заходи, зупинивши мало не половину свого виробництва і ізолювавши цілі райони, домігся спаду захворювання, то Європу продовжує лихоманити. Епіцентром захворювання в Європі виявилася Італія, де кількість інфікованих вже перевищила 15 тисяч і кожен день неухильно зростає. Беручи до уваги небезпеку, що насувається,  держава ввела карантин на всю країну, обмеживши пересування людей і закривши всі магазини, за винятком аптек і продуктових торгових точок. Україна не залишилася осторонь і також ввела обмеження по всій країні, закривши до 24.04 на  всі навчальні заклади і заборонивши масові зібрання, в яких беруть понад 200 людей. Крім того, з метою недопущення поширення коронавируса, уряд оголосив про закриття більшості пунктів пропуску на кордоні та про припинення повітряного сполучення.

 

Потенційні збитки авіації

За підрахунками авторитетної Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), через небезпечного короновіруса з Китаю авіаперевізники по всьому світу втратять у 2020 році від 63 до 113 мільярдів доларів. Варто відзначити, що це істотно більше, ніж попередня оцінка асоціації від 20 лютого, коли головний галузевий орган світу підрахував, що смертельний коронавірус обійдеться авіаперевізникам в 29,3 мільярдів доларів втраченого доходу. Колосальна різниця в цифрах пояснюється тим, що раніше за основу брався сценарій, при якому вплив коронавируса буде «в значній мірі обмежена ринками, пов'язаними з Китаєм». Однак тепер його вплив відчувається по всьому світу. «Відносно українських авіакомпаній, просадка доходів буде компенсована в майбутньому, після скасування карантину в більшості країн. Але перша половина цього року буде дуже складною, адже вперше за багато десятиліть, «закрили» цілі країни. Можливо, скорочення доходів відіб'ється і на кадровому складі - скорочення або тимчасові відпустки для персоналу цілком можливі », - припустив радник міністра інфраструктури Новіков.

За даними авіаційного експерта Богдана Долінце, індекс акцій міжнародних авіакомпаній через коронавирус опустився на 25-28 відсотків, що істотно більше, ніж під час поширення вірусу атипової пневмонії (SARS), яка також виникла в Китаї в 2002-2003 роках і стала однією з найбільших спалахів хвороб в двадцять першому столітті. «В цілому, вперше з часів світової економічної кризи постійне зростання змінить в 2020 році падіння пасажиропотоку на рівні п'яти відсотків. Це показник IATA по світу, я думаю, найближчим часом його скорегують в бік збільшення частки падіння пасажиропотоку орієнтовно на 10-12 відсотків. Швидше за все, це призведе до продовження тенденції банкрутства авіакомпаній на конкурентних ринках останніх кількох років », - сказав Долінце в коментарі УНІАН. Разом з тим, він вважає, що пом'якшити удар для авіаційного бізнесу допоможе істотне зниження світових цін на нафту, так як дозволить зменшити негативні економічні наслідки від скорочення перевезень. Тому, за словами Долінце, більшість авіаперевізників отримають можливість і інструменти не тільки мінімізувати втрати, але і, при наявності ефективної стратегії, поборотися за перерозподіл пасажиропотоків. «Якщо говорити про пасажиропотік українських аеропортів, з урахуванням прогнозу IATA, зниження пасажиропотоку за станом на березень складе мінус 7 відсотків. У разі продовження поширення вірусу прогноз може бути погіршений до мінус 10 відсотків за результатами 2020 року », - додали Авіаексперти.

 

Туризм в нокдауні

Крім авіаційної сфери, пандемія коронавируса і припинення авіасполучення,  боляче вдарили по міжнародному туризму. Поширення небезпечного захворювання стало найбільшим ударом по глобальної індустрії туризму починаючи з 2001 року, коли спад був викликаний терактами в США, що послідувала війною в Іраку і спалахом атипової пневмонії. За оцінками Всесвітньої асоціації ділових подорожей, масштаби втрат можуть становити до 47 мільярдів доларів щомісяця. Особливо постраждають туристичні галузі Піднебесної і країн, залежних від туристів з Китаю, а саме: Гонконгу, Макао, Таїланду, Камбоджі і Філіппін. Згідно з даними Всесвітньої туристичної організації, китайські туристи щорічно витрачали близько 260 мільярдів доларів на подорожі (в два рази більше, ніж витрачають туристи з США), а самі китайці є самою мандрівною нацією в світі. Відповідно, ці гроші будуть недоотримані туристичним бізнесом і економіками туристичних країн.  Як зазначив в коментарі УНІАН президент громадської спілки «Національна туристична організація України» Іван Ліптуга, ситуація з коронавірусів вже завдає збитків для вітчизняних готелів, туроператорів і турагентств. «Економічні наслідки важко собі навіть уявити і порахувати в грошовому еквіваленті, але збитки обчислюються в мільярдних сумах. Україна, як приймаюча іноземних туристів країна, не може зрівнятися, звичайно, з Францією, Іспанією чи Італією, але наслідки відчутні абсолютно для всіх », - сказав Ліптуга.  В даний час на українському туристичному ринку в зв'язку з коронавірусів і наростаючою навколо нього панікою спостерігається все більше випадків, коли з ініціативи подорожуючих скасовуються тури або переносяться дати вильоту. У той же час, деякі туристи, навпаки, скориставшись цією ситуацією, купують тури за досить низькими цінами, які впали більше ніж на 40-50 відсотків. Але таких сміливців - не так вже й багато, тому вже зараз можна констатувати різке падіння кількості ранніх бронювань турів на літній сезон, що ставить під загрозу успішність цього прибуткового періоду. Через падіння попиту на подорожі український туроператор Join UP! повідомив про скорочення чартерної польотної програми в Єгипет і припинення польотів з Херсона і Миколаєва. Остаточно оцінити наслідки коронавируса ми зможемо ще не скоро. Однак, якими б вони не опинилися для України і світу, в цей непростий час важливо відповідально поставитися до свого здоров'я, дотримуватись рекомендацій медиків і не піддаватися загальній паніці, щоб ще більше не «розхитувати» і без того крихку українську економіку. Адже розумне і тверезе ставлення до подій допоможе нам не захворіти і з оптимізмом дивитися в майбутнє.

 

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ЗНИЖКИ НА ТУРИ ПО ЄВРОПІ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, знижки на тур, Альтан, туристична фірма у Львові

ТУРАГЕНСТВО "CORAL TRAVEL"


корал тревел

ПРЯМИЙ ПРОДАЖ

ПОШУК ТУРУ, актуальні ціни, реальні пропозиції, туристична фірма у Львові, АЛЬТАН, гарячі путівки
Альтан, туристична агенція, найкращі пропозиції кожного дня. Альтан, туристична фірма. АЛЬТАН, ЛЬВІВ.
Telegram
Instagram

Наші партнери

coral travel. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд teztour. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд 

anex. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд turtess. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд  

 Таїланд, Шри Ланка, МЕКСИКА, Мальдіви, КІПР, ОАЕ

pegas. путівки в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Тайланд TPG. путівки в ГРЕЦІЮ, Кріт, РОДОС, Іспанія зі Львова, ОАЕ, ШРІ ЛАНКА, Тайланд

ЄГИПЕТ ЗІ ЛЬВОВА, ТУРЕЧЧИНА ЗІ ЛЬВОВА, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ, ТУРИ В ГРЕЦІЮ, Халкідікі, РОДОС, ЗІ ЛЬВОВА, АЛЬТАН VIP ТУРИ, ГРЕЦІЯ ЕЛІТ КЛАСУ, НАЙКРАЩІ ГОТЕЛІ ГРЕЦІЇ, ГРЕЦІЯ ВІП, АЛЬТАН, АЛЬТАНТУР, ЛЮКС ГОТЕЛІ

ГРЕЦІЯ, ГАРЯЧІ ПУТІВКИ В ГРЕЦІЮ, ПУТІВКИ НА КРІТ, Халкідікі, РОДОС, ЗІ ЛЬВОВА, АЛЬТАН екскурсійні тури по Європі, автобусні тури по Європі, авіа тури по Європі, круїзи

 

 

 

 

АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
АЛЬТАН,ТУРИСТИЧНА ФІРМА ЛЬВІВ,ВІДПОЧИНОК НА МОРІ,АВТОБУСНІ ТУРИ ЗІ ЛЬВОВА,ЛЬВІВ,ТУРИ ЗАКОРДОН
Туристична фірма
"Альтан"
Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.  

(067) 3-701-602        (093)525-40-20

(093)0-740-740  (067)373-26-00 viber